Nejkrásnější období pro svatbu? Podzim!

Svatba na podzim má své specifické kouzlo. Hodně se liší od těch jarních a letních, které většina svatebčanů bere útokem. O podzimní veselky takový velký zájem není, navzdory tomu, že rozhodně mají co nabídnout. Proč byste si tedy měli od září až do listopadu říct své „ano“?

Specifická atmosféra

Podzimní svatba dýchá specifickou atmosférou. Svůj velký podíl na tom samozřejmě sehrává příroda, která se pomalu, ale jistě ukládá k zimnímu spánku. Všechno se ztiší a zklidní, dokonce i počasí se umoudří, už vás nečekají žádná vedra. Ačkoli ještě může nastat babí léto, nehrozí, že by se vám vedrem roztekl pracně vytvořený make-up nebo se váš vyvolený v pánském svatebním obleku potil. Počítejte ale i s chladnějšími dny, větrem a deštěm a náležitě se na ně připravte. Na svatební šaty oblékněte bolerko, sako nebo přehoďte šál.

Výzdoba zadarmo

Hodně můžete ušetřit na svatební výzdobě, stačí, když využijete všechny dary, které vám podzimní příroda nabízí. „Materiál“ je dostupný všude kolem a zdarma, stačí tak jen zapojit kreativitu a fantazii. Sesbírejte listí popadané ze stromů a zakomponujte ho do dekorací, nebo natrhejte kaštany a vytvořte z nich zvířátka, která se budou vyjímat na slavnostně prostřených stolech. Vzdávat se nemusíte ani sezónních květin, ba naopak – nechte si z oranžových, žlutých a červených barev vytvořit dokonalou svatební kytici. Krásně vypadají třeba slunečnice, astry, jiřiny, šípky, pšeničné klasy nebo různé bobule. Podzimní motivy se budou krásně vyjímat i na dětských šatech pro družičku nebo na vaší svatební róbě.

Gastronomické hody

Podzimní svatbě přizpůsobte také menu. Využijte sezónní potraviny a sestavte je tak, aby si každý z hostů přišel na své. Dýňová polévka sice nepatří zrovna k tradičním svatebním jídlům, to jí ale neubírá na skvělé chuti. Také dezerty připravte z čerstvého sezónního ovoce, třeba z jablek, hrušek nebo švestek. Jako hlavní chod pak výborně poslouží zvěřina, kančí kýta nebo jelení ragú totiž spolehlivě uspokojí i toho největšího gurmána. Využijte toho, že podzim je obdobím burčáků a mladých vín, hroznových a jablečných moštů a naservírujte tyto tekuté dobrůtky vašim hostům. Vychutnejte si podzimní svatbu všemi smysly!

Publikováno: 10. 10. 2020

Kategorie: Ostatní

Autor: Milena Zvěřinová